Pet shop Mona

Нашите крзнени мали пријатели – мачки понекогаш се мистерија, но еве неколку факти што ги знаеме за нив:

 • Куќната мачка е генетски 95,6% тигар.
 • Додека ние луѓето имаме 206 коски, мачките во просек имаат 244. Бројката се движи помеѓу 230-250 во зависност од тоа колку е долга опашката на мачката и колку прсти има мачката.
 • Мачките можат да трчаат околу 48 км/ч, но само на кратки растојанија. Куќна мачка можеше да го победи супер тркачот Усеин Болт на трката од 200 метри.
 • Можат да скокаат 5 пати повеќе од нивната висина
 • Мачките имаат дополнителен орган кој им овозможува да ги вкусат мирисите во воздухот
 • Носот на секоја мачка е уникатен, слично како човечки отпечатоци.
 • Кастрираните мажјаци живеат 62% подолго од нестерилизираните мачки, а стерилизираните женки живеат 39% подолго од нестерилизираните
 • Мачките одат како камили и жирафи, со двете десни, потоа двете леви.
 • Мачките спијат 12-16 часа дневно и трошат 1/3 од нивните будни часови во негување
 • Мачките можат да сонуваат
 • Негувањето го стимулира протокот на крв во кожата, ја регулира температурата на телото и им помага да се релаксираат.
 • Мачките ве обележуваат како нивна територија со тоа што ги тријат нивните лица и тела од вас, обележувајќи ве со нивниот мирис
 • Ако вашата мачка ви пријде со права, речиси вибрирачка опашка, тоа значи дека таа/таа е исклучително среќна што ве гледа.
 • Кога вашата мачка го покажува својот стомак, тоа е знак на доверба и опуштена мачка
 • Обвивањето на нивната опашка преку друга мачка/куче/вас значи пријателство.
 • Мјаукањето е однесување кое мачките го развиле за да комуницираат со луѓето и можат да имаат до 100 различни вокализации.
 • Аилурофил е личност која сака мачки. Зборот ајлуро е старогрчки збор за мачка.

86 Comments

Напишете коментар

Your email address will not be published.