Pet shop Mona

Секое куче е уникатно и, во очите на секој „родител на домашно милениче“, најубавото животно што некогаш прошетало по земјата. Токму така треба да биде, но како да го доловите тој дух, таа личност, тоа „нешто посебно“ за вашето куче на фотографија што секогаш ќе ја цените?

Техниките за правење неверојатна слика од вашето куче се речиси исти како оние што би ги користеле за фотографирање било што друго – огромно трпение, флексибилност во однос на осветлувањето и локацијата, свесност за чувствата на животното и многу обиди!

Бидете фокусирани

Пред да ја земете камерата, размислете што навистина сакате да сликнете. Дали е тоа начинот на кој спијат или начинот на кој скокаат кога ќе го слушнат звукот на послужувањето на вечерата? Ако имате одредена цел, темпирајте го соодветното време на вашата „фотосесија“ и почекајте го моментот.

Фокусот е важен и од перспектива на постигнување на најостра слика. Системот за автоматско фокусирање на камерата ќе има поголем успех при заклучување на цврст предмет (како око или јака) отколку куп крзно. Ако вашето куче се движи и го менува растојанието од камерата, не заборавајте да продолжите да фокусирате и рефокусирате цело време, па кога ќе се случи тој совршен момент, можете да го снимите во „остра“ резолуција.

Биди трпеливи

Вашето куче не разбира дека се обидувате да фотографирате – затоа одбива да ги почитува командите како „остани мирно, токму таму!“ или „движи се само малку налево“. Ќе треба само да почекате да ја направи совршената поза свое време. Оставете го вашето куче да се опушти. Ако сакате да гледа во камерата, обидете се да држите омилена играчка над вашиот фотоапарат за да му го привлечете вниманието.

Светлина

Како општо правило, фотографијата со блиц и животните не одат добро заедно. Некои кучиња се вознемирени од ненадејната силна светлина, а блицот има тенденција да ги „избели“ богатите бои на животното. Природната светлина – надвор или низ прозорец не само што е многу помалку „трауматично“ за кучето, туку дава и многу подобри резултати во однос на репродукцијата на боите. Ако нема доволно светлина, убавината на дигиталната е тоа што секогаш можете вештачки да ја осветлите снимката подоцна на вашиот компјутер.

 

 

 

Бидете подготвени

 

Пред да започнете со сликање, проверете дали ја користите вистинската леќа и дали вашиот фотоапарат е поставен на вистинскиот „режим на фотографирање“. Ако користите SLR фотоапарат, можеби ќе сакате да користите објектив за зумирање со поголемо зголемување за да ви овозможи да правите детални снимки „одблиску“ од далечина без да бидете во лицето на вашето куче.

Бидејќи животните се движат многу брзо, треба да го поставите вашиот фотоапарат на брзо време на експозиција, инаку ќе завршите со серија замаглени слики секогаш кога вашето куче се движи.

Бидете инклузивни

Не плашете се да имате луѓе во кадарот. Колку поспецијална ќе биде таа фотографија во иднина, доколку на неа има и друга сакана личност. Понекогаш, едноставното вклучување на една позната личност за кучето е доволно за да се даде вистинска дополнителна емоционална топлина на сликата и да го смири кучето.

Конечно, најдобриот совет од сите…

Ако на почетокот не успеете, продолжете да се обидувате. Колку повеќе вашето куче се навикнува да биде околу вас и вашата камера, толку повеќе ќе да се однесува природно..

..И тогаш ќе ја добиете сликата која секогаш ќе ви го топи срцето секогаш кога ќе ја погледнете во иднина!

Напишете коментар

Your email address will not be published.