Pet shop Mona

Уринарни проблеми кај мачките

Уринарни проблеми кај мачките: Болеста на долниот уринарен тракт кај мачки (FLUTD) е термин кој се користи за опишување на група проблеми. Поврзани со долниот уринарен тракт (мочниот меур и уретрата) на мачките.

Знаците на уринарни проблеми на вашата мачка.

Колку и да се стресни проблемите со уринарниот систем на вашата мачка, тие често се исто толку болни за мачките. Еве неколку клучни знаци на кои треба да внимавате ако се сомневате дека вашата мачка може да страда од уринарни нарушувања.

Уринарни проблеми кај мачките:

Ако вашата возрасна мачка има чести мокрење на необични места

Кога мачката се напрега да уринира или испушта болни, непријатни звуци. Тоа може да укажува на идиопатски циститис (FIC), камења во мочниот меур кај мачки.

Мачките со крв во урина . Закажете состанок со вашиот ветеринар ако откриете крв во тоалет за мачки, или урината на вашата мачка. Мачката што моча крв е сериозен знак за FIC, камења во мочниот меур кај мачки или уретрален приклучок, а сето тоа треба брзо да се реши.

Дали и машките и женските мачки можат да имаат проблеми со уринарниот тракт?

Сите мачки можат да имаат проблеми со уринарниот тракт. Но, машките мачки имаат поголема веројатност да имаат опструкции на уретрата. Тие имаат подолги, потенки уретри од женските мачки. Потесниот премин може полесно да се блокира поради неговата големина и форма

Решение со уринарските проблеми на вашата мачка

Кога станува збор за уринарните состојби, не постои едно решение кое одговара за сите мачки. Затоа е важно со вашиот ветеринар за да го одредите најдобриот курс на дејствување за уникатните потреби на вашата мачка.

Општо земено, мачките на кои им се дијагностицирани уринарни нарушувања имаат корист од сеопфатен пристап кој може да се состои од сè, од уринарна храна за мачки до лекови, па дури и операција, доколку е потребно.

Исхрана

За повеќето уринарни состојби кај мачки, исхраната е стандард за грижа, бидејќи може да помогне да се намали ризикот од идни епизоди. Уринарната храна за мачки ќе го ублажи нивниот внес на одредени минерали. Како калциум, фосфор и магнезиум кои можат да предизвикаат формирање на кристали во урината.

Hill’s Храна За Мачки Уринарна:

https://mona.mk/product/hills-urinary-health-%d0%ba%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b81-5%d0%ba%d0%b3/

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.