Pet shop Mona

Дали мислите дека знаете се за кучињата? Погледнете ги овие 23 интересни факти кои можеби никогаш не сте ги слушнале:
 
 • Кучињата имаат чувство за време. Докажано е дека ја знаат разликата помеѓу еден час и пет. Можат да предвидат идни настани, како што е редовното време на прошетка.
 • Вашето куче е паметно како двегодишно дете! Дали некогаш сте се запрашале зошто децата околу оваа возраст се чини дека имаат посебна врска со семејното куче? Може да биде затоа што зборуваат ист јазик, приближно 250 зборови и гестови.
 • Една студија тврди дека вашето куче навистина може да стане љубоморно кога ќе ве види дека покажувате наклонетост кон друго суштество.
 • Соединетите Американски Држави имаат најголема популација на кучиња миленичиња во светот. Околу 75,8 милиони.
 • Обучените кучиња за асистенција на лица со попреченост се обучени да одат во тоалет со команда. На овој начин нивниот сопственик може полесно да го исчисти
 • Најдобар пријател на човекот? Галењето куче и гледањето во нивните очи ослободува окситоцин (т.е. „хормонот на љубовта“) не само за вас туку и за нив.
 • Салуки е најстарата раса на кучиња во светот. Тие се појавуваат во древните египетски гробници кои датираат од 2100 година п.н.е.
 • Јазовичарите (т.н Dachshunds) биле оригинално одгледувани за борба против јазовци
 • Кучињата кои се стерилизирани живеат подолго
 • Повеќе од половина од сите претседатели на САД поседувале кучиња.
 • Уличните кучиња во Русија научиле како да се возат во сложениот систем на метро и да се симнуваат на одредени постојки во потрага по храна.
 • Вашето куче може да ги мириса вашите чувства. Всушност, сетилото за мирис на вашето куче е приближно 100.000 пати подобро од вашето. Затоа, не треба да биде шокантно што тие, всушност, можат да мирисаат работи како што е стравот. Кога човекот се плаши, тие се потат, а кучето лесно може да ја сфати оваа промена.
 • Кучињата имаат влажен нос бидејќи помага да се апсорбираат хемикалиите за мирис.
 • Кучињата може да се обучуваат да откриваат рак и други болести кај луѓето. Канцерогените клетки ослободуваат различни метаболички отпадни производи од здравите клетки во човечкото тело. Кучињата може дури ида ги намирисаат клетките на ракот едноставно преку мирис на нечиј здив.
 • Дали имате куче кое доживува анксиозност од разделување? Обидете се да му оставите облека што сте ја носеле. Докажано е дека мирисот што го оставате на вашата облека може да помогне да се намали вознемиреноста на вашето куче од одвојувањето.
 • Научниците веруваат дека првото познато куче во светот живеело пред 31.700 години. Ова праисториско куче личело на голема сибирска хаски.

Напишете коментар

Your email address will not be published.