Pet shop Mona

Летото значи забава на сонце, па зошто да не го поминето со вашето куче? Одморите на плажа даваат многу можности да се опуштите, и да поминете драгоцено време со вашето милениче. За да се осигурате дека вашиот одмор на плажа е пријатен и за вас и за вашето куче, прочитајте ги овие совети.

  1. Проверете дали на вашето куче му се допаѓа плажата

Пред да планирате одмор на плажа со вашето куче, проверете дали сака да шета по песок и вода. Иако може да изгледа дека сите кучиња ја сакаат плажата, некои кучиња навистина не сакаат песок и вода.

Ако не сте сигурни, одете на еднодневно патување до локална плажа или езеро. Ако вашето куче сака да плива и да се забавува на песочна плажа, тогаш почнете да го планирате вашето бегство на плажа сега!

  1. Пазете се од други кучиња

Повеќето плажи погодни за кучиња им дозволуваат на кучињата да играат без поводник, што може брзо да стане проблем. Плажите од ваков тип не се најбезбедно место за кучињата.

Ако вашето куче не е пријателски настрпоено тогаш најдете затскриено место за одмор на плажа каде што кучињата шетаат на поводник.

  1. Користете долг поводник

Зборувајќи за каиши, најдобро е да користите долг поводник и ремен за да го чувате вашето куче безбедно за време на прошетките на плажа. Вашето куче сè уште може да плива со вклучена безбедносна опрема, но ќе можете да го повлечете на брегот ако  исплива премногу далеку или брановите станат груби. Иако е симпатично да го замислите вашето куче како брка галеби, многу кучиња бегаат и се повредуваат бркајќи животни и птици. Каишите се безбедносни линии, затоа чувајте го вашето куче безбедно.

  1. Пазете се од врелиот песок

Топол песок е болен – многу болен. Ако некоја површина е премногу жешка за да застанете, тогаш е премногу жешка и за вашето куче. Носете го вашето куче на влажни песочни области за да спречите изгореници на шепите. Користете Гел За Шепи И Нос

 додека не стигнете до вашето место за одмор на плажа. Често проверувајте ги шепите на вашето куче за изгореници или иритации од морски суштества или солена вода.

  1. Обезбедете сенка и вода

Топло е седењето на плажа, затоа обезбедете му многу сенка на вашето куче. Понесете голем чадор и Гел За Ладење. Донесете ладна вода и чувајте ја во ладилникот.

Понудете му на вашето куче вода често, а неговата чинија со вода чувајте ја во сенка и ограничете ја изложеноста на сонце. Ако вашето куче почне да задишува прекумерно, изладете го со ладна вода, напуштете ја плажата што побрзо и пронајдете ја најблиската ветеринарна амбуланта.

  1. Не заборавајте крема за сончање

Расите со кратко влакно, или свежо шишани кучиња, ќе имаат потреба од крема за сончање. Купете крема за сончање без хемикалии со најмалку 30 SPF и нанесувајте често според упатствата. Ако вашето куче плива, изберете водоотпорен крем за сончање без хемикалии за максимална заштита. Не заборавајте обилно да нанесете крема за сончање на врвовите на ушите, носот и шепите на вашето куче!

  1. Исплакнете го со чиста свежа вода

Откако ќе се вратите дома или во вашиот хотел, измијте го вашето куче со нежен шампон и регенератор за кучиња и исплакнете темелно. Песокот вметнат во крзното ја гребе и ја иритира кожата. Покрај тоа, солената вода може да го оштети влакното на вашето куче.

Уживајте во одморот на плажа!


Напишете коментар

Your email address will not be published.