Pet shop Mona

Мачките имаат природен инстинкт да го закопаат својот отпад, но младите мачки можеби нема веднаш да го препознаат соодветното место за тоа. Затоа, ќе им биде потребна ваша помош.

Како да започнете со обука?

Прв чекор е да ја ставите кутијата во мирна област од вашиот дом, подалеку од други животни (доколку ги имате) и бучава. Погрижете се да ставите мала количина песок во кутијата и да му покажете на вашето маче како да го покрива својот отпад со песокот. Паметното маче обично брзо ќе научи.

Кога треба да започнете со обучување?

Мачињата можат брзо да научат нови вештини, а раната обука ќе му помогне на вашето маче да стане удобно и да се запознае со кутијата. Започнете со обучување на мачиња така што ќе ги ставите во кутијата по оброците, за време на дремка и сесиите за играње.

Каков вид песок е најдобар за мачиња?

Одберете природен, еколошки песок за мачки кој е без мирис, биоразградлив и без прашина. Избегнувајте да се собира отпадот подолго време, бидејќи може да бидат премногу тешко за мачиња да го извадат од кутијата. Исто така, избегнувајте секаков вид на миризлив песок бидејќи мачките се чувствителни на одредени мириси и мирисот може да направи да не ја користат кутијата.

Каков тип на кутија за отпадоци треба да купам за маче?

Едноставната отворена кутија најдобро функционира за мачиња, бидејќи им овозможува лесно да влезат и излезат од тоалетот без да се чувствуваат заробени. Проверете дали кутијата за отпадоци е доволно голема за вашето маче кое сеуште расте.

Каде треба да се стави кутијата во куќата?

Мачките сакаат нивната кутија да биде на тивко место кое нуди одредена приватност. Ако вашата мачка се чувствува непријатно од тоа каде се наоѓа нејзината кутија може да избегне да ја користи или дури да почне да оди во тоалет надвор од кутијата.

Идеално, кутијата треба да се стави на место што не е премногу далеку од садовите за храна и вода на вашата мачка. Исто така, треба да биде подалеку од какви било бучни или хаотични области во домот, како перални или во близина на влезната врата.

Ако имате повеќе мачки, потребни ви се повеќе кутии за отпадоци. Користете го „правилото +1“ за да откриете колку кутии ви се потребни: бројот на мачки + 1 дополнителна кутија. Ако имате две мачки, потребни ви се три кутии. Три мачки? Четири кутии. И така натаму..

Проблеми

Вообичаени проблеми што може да се појават се мачката да не ја користи кутијата, да заспива во неа или дури да го јаде отпадот!

Ако вашето маче не ја користи кутијата, тоа може да биде поради проблеми со стрес или анксиозност. За да се изборите со овој проблем, обидете се да ја направите околината што е можно повеќе без стрес и погрижете се кутијата да биде на мирно место во вашиот дом. Ако се сомневате на медицински проблем, однесете ја вашата мачка на ветеринар на преглед.

Мачките можат и да заспијат во своите кутии поради анксиозност или стрес. Ако е можно, обидете се да обезбедите поудобно место за спиење за вашата мачка на место далеку од кутијата за отпадоци.

Исто така, не е невообичаено мачките да го јадат отпадот. Проверете кај вашиот ветеринар за тоа како да ја подобрите исхраната на вашата мачка.

Дали може да се обучат старите мачки?

Да, можно е да се научи стара мачка да користи кутија. Започнете со избирање на вистинската кутија. Погрижете се да биде доволно голема за вашата мачка и да биде сместена во мирна област од куќата. Исто така, можеби ќе сакате да размислите за покриена кутија ако вашата мачка не сака да се вознемирува кога ја користи. Потоа одвојте време да ја приспособите вашата мачка на новата средина. Ставете ја во кутијата и обезбедете многу позитивно засилување во форма на задоволства и вербални пофалби. Ако вашата мачка на почетокот се двоуми, бидете трпеливи и дозволете ѝ да се навикне со свое темпо. Можете исто така да се обидете да го вклучите тренингот со кутија во рутина за вашата мачка. Секогаш кога ќе се приближат до кутијата, наградете ги со подароци и позитивно засилување. Дополнително, погрижете се да ја чувате областа околу кутијата чиста.

Дали уличните мачки знаат да користат кутии?

 

Мачките скитници, или мачките што биле напуштени, можеби никогаш не биле научени како да ја користат кутијата за отпадоци. Процесот на обучување може да го засилите преку:

  • Стерилизирање
  • Кутијата да биде секогаш чиста
  • Експериментираје со различни кутии, песоци и локации
  • Проверете со вашиот ветеринар за да биде сигурни дека вашето ново милениче нема медицински проблем што предизвикува проблеми со користење на кутијата

34 Comments

Напишете коментар

Your email address will not be published.