Pet shop Mona

дентална нега за куче

Дали знаете како правилно да се грижите за здравјето на забите на вашето куче? Повеќето сопствениците на кучиња не се свесни дека оралната нега е многу важна, и како тоа да го направат.

Според истражувањата, околу 80% од кучињата развиваат некаква забна болест, особено заболување на непцата на возраст од 2 или 3 години.

Со оглед на тоа што забната болест е една од најраспространетите болести кај кучињата, исклучително е важно сопствениците на кучето да бидат свесни за соодветната грижа за забите.

Ќе ви заштедиме време од потребата да пребарувате низ целиот интернет. Во оваа статија, ќе ви дадеме преглед на сè што треба да знаете за да обезбедите одлично здравје на забите – од основни совети и знаци за да внимавате до правилен третман.

Дентална нега на вашето куче

Исто како нас луѓето, на кучињата им е потребна редовна стоматолошка грижа – што во голема мера придонесува за целокупното здравје на вашите кучиња. Ако страда нивната дентална хигиена, страда целиот систем.

Значи, кога го имате вашето прво кученце (puppy), или ако сте имале куче цело ова време, важно е да започнете рутина за нега на забите. Никогаш не е доцна да започнете со дентална нега на вашето куче.

Кучињата се навикнуваат – слично на нас. Ако почнете да им ги чистите ушите, да им ги четкате забите итн., тие разбираат дека е нормално да правите такви работи за да се грижите за нив и да ги заштитите. Ако сте имале куче чии уши или заби никогаш не биле исчистени од вас – и одеднаш се трудите да го направите тоа, тоа е туѓ концепт кој сигурно ќе предизвика непријатност и ќе доведе до територијално однесување. Не значи дека тоа не може да се направи – само ќе бара многу трпение и упорност од вас.

Четкање на забите на вашето куче

Прво, треба да ги имаме потребните работи – четка за заби и паста за заби. Погрижете се да купите паста за заби направена специјално за кучиња. Можеби ќе помислите „добро што има во пастата за заби?“ но човечката паста за заби всушност содржи некои состојки кои се токсични за домашните миленици.

Време е да ги миете забите. Се препорачува да ги четкате забите на вашето домашно милениче 2-3 три пати неделно.

Ако некогаш не сте ги миеле забите на вашето куче, почнете полека

Ден 1: Започнете со повлекување на устата на вашето куче и допирање на неговите заби/непца со прстот, само за да може вашето куче да се навикне на оваа сензација. Целта овде е да го навикнете вашето куче да ја допирате околу неговата уста, затоа не избрзувајте со процесот.

Ден 2: Повторете ги чекорите од првиот ден додека додавате уште еден елемент: истурете малку паста за заби на прстите и оставете го вашето куче да ја лиже.

Ден 3: Потоа, комбинирајте ги чекорите 1 и 2 – истурете малку паста за заби на прстите и почнете да ги триете нежно – со кружни движења.

Ден 4: Сега е време да ја претставиме неговата четка за заби. Сакате да бидете сигурни дека вашето куче не го гледа ова како играчка за џвакање. Затоа, внимателно и полека, нека четката за заби ги допира неговите заби и непца.

Ден 5: Вашето куче досега треба да е навикнато да ги допирате неговите заби, како и чувството на паста и четка за заби. Комбинирајте ги чекорите 2 и 3 – додадете малку паста за заби на четката за заби и нежно почнете да поминувате преку неговите заби и непца.

Во текот на целиот процес, наградувајте го вашето куче со здрави грицки – закуски, ако сте во можност да ја завршите вашата цел. Мозокот на кучињата регистрира нешто како „позитивно“ кога е награден – па колку повеќе наградувате – со позитивни афирмации или грицки – толку повеќе вашето куче ќе ви дозволи да го повторите ова однесување.

Примероци на производи за дентална нега на кучиња.

Денталниот Сет – Четка За Заби За Куче: Комплет сет за кучиња со 2 четки: една со влакна за забите и една со гума за непцата. https://mona.mk/product/dentalna-nega-za-kuce-set-recordit/

https://mona.mk/product/pasta-za-kucinja-dent-recordit/

Пет шоп Мона. ул.Франклин Рузвелт бр.9, Скопје. Тел: 02 / 30 60 993